Son illər keyfiyyətsiz, plastikdən hazırlanmış düyülərin bazara ayaq açması haqda çox yazılır. Bəs düyünün təbii, keyfiyyətli olduğunu necə müəyyənləşdirmək olar?
1. Bir stəkan suya bir xörək qaşığı düyü tökün. Əgər düyü stəkanın dibinə çöksə, deməli, bu, keyfiyyətli və təbii düyüdür. Yox əgər suyun üstündə qalsa, bu, düyünün plastikdən hazırlandığını göstərir.
2. Bir ovuc düyünü suda bişirin. Sonra bir plastik qaba tökün və bir neçə gün ərzində günəşli yerdə saxlayın. Düyü kiflənərsə, deməli, təbiidir. Olduğu kimi qalarsa, saxta olduğu mənasına gəlir.
3. Əvvəl bir neçə düyü dənəsi götürüb əzin. Bundan sonra onları yaxından izləyin. Düyünün incə ağ toz yaratmağa başladığını fərq etsəniz, bu o deməkdir ki, keyfiyyətlidir. Sarı ləkələr görsəniz, saxta düyü olduğuna dəlalət edir.