D vitamini koronavirusun ilk hücum etdiyi tənəffüs sistemi, həmçinin güclü immunitet sisteminin fəaliyyəti üçün çox əhəmiyyətlidir. Belə ki, onun olmaması COVID-19 ilə yoluxma riskini artırır.
D vitamini günəşin ultrabənövşəyi radiasiyasının təsiri altında bədəndə sintez olunan yağda həll olunan bir qidadır. Britaniyadan olan mütəxəssislər deyirlər: bu vitamin immuniteti gücləndirmək və koronavirus infeksiyası vəziyyətində respirator xəstəliklərin qarşısını almaq üçün mütləqdir.
Onun olmaması COVID-19 -a yoluxmaq riskini artıra bilərmi? Həkimlər bəli deyirlər, ola bilər.
«D vitamini immun reaksiyasını stimullaşdıran, iltihabı azaltmağa kömək edən, patogenlərlə mübarizə aparan monositlər və makrofaglardakı qan hüceyrələrinin təsirini artırır. Bundan başqa, selikli qabıqların qorunmasını artıran antimikrob peptidlərin ifrazına kömək edir. „Bir çox insanda bu çatışmır və bu, onların immunitet sisteminə mənfi təsir göstərə bilər“, deyə ekspertlər bildirib.
ABŞ-da edilən bir araşdırma, D vitamininin, tənəffüs patogenlərindən qoruyan anadangəlmə mexanizmləri inkişaf etdirərərək ağciyərlərin iltihablı reaksiyalarına maneə törətmə qabiliyyətinə sahib olduğunu göstərdi. Bu keyfiyyət, COVID-19 ilə yoluxma riskinin artması şəraitində xüsusilə vacibdir.
Kifayət qədər miqdarda D vitamini tənəffüs yoluxucu infeksiyaların bakterial yükünü azaldır, nəfəs yollarının, astma, qripin iltihabı zamanı kömək edir və virus infeksiyalardan da qoruya bilər. Özünüzü təcrid etmək məcburiyyətindəsinizsə və kənara çıxa bilmirsinizsə, həkiminizlə gündəlik 10 mikroqram belə vacib vitamini ehtiva edən bir əlavə qəbul etmək barədə danışın „deyə ekspertlər bildiriblər.
Mənbə: saglamolun.az