Gündəlik içdiyimiz qara çayın bir çox faydalı xüsusiyyətləri var. Lakin bəzən adi çayın yerinə ot çayları içmək də çox yaxşı olardı. Ot çaylarını hazırladıqda müəyyən qaydalara riayət edin:
— Çayı axşamdan termosda dəmləyin, növbəti gün için.
— 1 x.q. ot üçün 1 stəkan isti (çox qaynar yox!) su götürülür. Ədviyyatlardan istifadə etdikdə 1 stəkan su üçün çay qaşığının 1/3 hissəsi ədviyyat götürülür.
— Növbəti gün çayı yaxşı süzün və gün ərzində stəkanın 1/3 hissəsi olmaqla 2-3 dəfə için. Çaya bal, limon da əlavə edə bilərsiniz.
Ən faydalı ot çayları:
— Ürək-damar sistemini möhkəmləndirən çaylar: yemişan, bədrənc (melissa), pişikotu kökləri, nanə.
— Mədə-bağırsaq sistemi üçün ən faydalı çaylar: çobanyastığı, kəklikotu, cirə, nanə, zirə, boymadərən.
— Böyrəklərin sağlamlığını qoruyan çaylar: itburnu, pol-pala, qarğıdalı saçaqları.
— Qaraciyəri möhkəmlənditən çaylar: qanqal
— Təzyiqi aşağı salan çaylar: zirinc, tozağacı yarpaqları, itburnu.
— İmmuniteti möhkəmləndirən çaylar: itburnu, kasnı, çaytikanı, jenşen, zənçəfil kökü, darçın, mixək — Sakitləşdirici çaylar: pişikotu kökləri, mayaotu toxumu, bədrənc (melissa).