1.Badam
Badam, pis xolestrolu qovur.Hər gün 30 qr badam yeməyi unutmayın.
Omega3 asitli yağları olan badam qandakı pis xolestrol olan(LDL)-i 4,4 dəfə azaldır.
2.Qəhvə
3.Darçın 4.Kartof 5.Tərəvəz şorbası 6.Zeytun yağı 7.Yaşıl və qara çay UPD. Ömrü uzadan ərzaqlar müəyyən edilmişdir UPD2. Vitamin ehtiyatı olan brokkoli xərçəng xəstəliyinin və sümük əriməsinin əsl düşmənidir. Brokkoli mədə xərçənginin qarşısını alır, betakaroten və C vitamini ilə zəngindir. Mineral və dəmir çatışmazlığını aradan qaldırır, tərkibində kalsium boldur. Ona görə də sümük əriməsinin qarşısını alır. Brokkolidən daha çox istifadə edən insanlarda bağırsaq və ağciyər xərçəngi, həmçinin ürək xəstəliklərinə, demək olar ki, rast gəlinmir. Odur ki, brokolidən bol-bol istifadə edin.
Gündə 2 fincan qəhvə,əsasən də orta yaşlardan sonra Parkinson və Tip-2 Diabetə qarşı bədəni qoruyurmuş.
Qəhvədə olan kafein maddəsi diabetə tutulma riskini 35% azaldır.
Ancaq qəhvəni mütləq kalsiyum deposu olan südlə için ki,kafein sümüklərinizi zəiflətməsin.
Qan şəkərini nizamlayır.
Hər yeməkdən sonra içərisində darçın olan şirin bir şey yeyin.
Əgər yeməkdən sonra şirin şey istəməsəniz,onda 1 çay qaşığı darçını suya qataraq için.
Darçın həm də sinir sistemini rahatladır.
Antioksidantlar içərisində ən zaəngin qidalardan biridir.100 antioksidan arasında 17-ci yerdə gəlir.
Ağciyər xərçəngi,diabet və infarkta qarşı qoruyucudur.
Ancaq kartofu qızartmaq yerinə yağsız qaynadıb və ya sobada bişirib yemək daha faydalıdır.
Doyuran və kalorisiz yemək olduğu üçün, əsasən də arıqlamaq istəyənlər daha çox istifadə etməlidirlər.
Tərəvəz şorbası sodyum baxımından da zəngindir. 1 kasa tərəvəz şorbasında 500 mq sodyum vardır.Sodyum sinir sistemi və əzələlərin düzənli işləməsini təmin edir. Ancaq gün ərzində 1500 mq-dan artıq sodyum alınarsa bədəndə rahatsızlıq yaradar.
Xərçəng riskini azaldır.
Gündə 25 ml zeytun yağı tükədənlərin sidiklərində hüceyrələrə zərər verən ";8oxodG"; adlı maddənin səviyyəsi azalırmış.
Zeytun yağı xərçəngdən başqa yaxşı xolestrol olan (HDL) -nu artmasına təsir edərək ürəyi qoruyur.
1 yemək qaşığı zeytun yağında 120 Kalori vardır.Bu səbəblə gündə 6 qaşıqdan çox yeməyin.
İstər yaşıl,istərsə də qara çay xərçəng xəstəliyindən qoruyur.
Çayın qadınlarda uşaqlıq xərçənginin 50% qarşısını alması məlumdur.
Həmçinin döş qəfəsi xərçəngindən də qoruyur.
ABŞ və Avropa İttifaqı universitetlərindən olan alimlər müştərək tədqiqatlar nəticəsində orqanizmin cavanlaşmasına və ömrün uzanmasına səbəb olan qidaların siyahısını dərc etmişlər. Siyahı insan orqanizmi toxumalarının bioloji qocalma mexanizmi ilə bağlı son illərdə edilmiş kəşflər əsasında hazırlanmışdır. "Uzunömürlülük menyusu"na daxil edilmiş hər bir qidada mürəkkəb bioloji proseslərə təsir edən müsbət effektli müstəsna dərəcədə fəal maddələr vardır.
Siyahıya güclü antioksidantlar - tünd şokolad, çay və qəhvə daxil edilmişdir. Onların hamısı zədələnmiş toxumaları bərpa etmək imkanına malik olan və ömrü uzadan polifenollarla zəngindir. Siyahıya həmçinin alma, qara qarağat, qaragilə, brokkoli, şirin gilas, pomidor, nar, portağal, şaftalı, gavalı, moruq, qırmızı üzüm, qırmızı soğan, ispanaq, çiyələk və çörək daxil edilmişdir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, əgər digər növ ərzaqlar- ət, balıq, süd, taxıl bitkiləri orqanizmə lazımi kalori, piy və minerallar verirsə, tərəvəz və ilk növbədə, meyvələr toxumaların ömrünü uzadan və mühafizə edən biokimyəvi maddələr verir.