Başlangıcını Aralıq dənizi və Cənubi Asiyadan götürən və XVI əsrdən Avropada becərilən birillik bitki.
100 qr kasnıda – 25 kilokalori
Kasnının tərkibində kalsium, maqnesium, fosfor, dəmir, A1, B1, B2, C, E vitaminləri vardır.
Kasnı cox qidalır
Kasnının tərkibində adi salatlarda olduğundan daha cox vitamin və minerallar var. Onun tərkibində olan inulin və intubi iştahanı yaxşılaşdırır.
Qorzursunuz?
Az adam bilir ki, bəzi ölkələrdı geniş istifadə olan “sənin kasnınmı var” sualı sən qorxursanmı sualını nəzərdə tutur. Kasnının yarpaqları solğundur, onun incə meyilli forması – “qorxmuş görünüşü” var. O, demək olar ki, tam qaranlıqda bitən gün şüasına az tələbatı olan bitkidir və bu fakt keçmişdə çoxlu söz-söhbət doğururdur. Kasnının natəmiz bitki olduğu və qara maqiyada istifadə olduğu deyilirdi…
Balaca müalicəvi ədviyyat
Kasnı ağızda ədviyyatlı, acıtəhər dad goyur və cox vaxtı salatlar şəkilində istifadə olunur. O, duzlu pendir, salat, qoz, cuğundur, hətta alma və ya armud dilimləri ilə uyğunlaşır.
Kasnı süfrədə
Kasnını bir az bitki yağ və limonla, və yaxud yarpaqlarına cürbəcür yumurta, qaymaq pendiri, balıq və ya ət qarışıqları sürtərək yemək olar. O, duxovkada, qrildə və ya buxarda bişirilə və ya yağda qızardıla bilər. Pendir, sarımsaq və limonlu kasnı şorbası populyar bir yemək hesab olunur.