Bədəndəki zəhərli maddələri ifraz etməyə kömək edən bu meyvə su, şəkər və mədən duzları baxımından olduqca zəngindir.
Şaftalının ən mühüm özəlliyi onun məxmər qabığındadır. Ancaq tüklü şaftalını xoşlamayanlar üçün tüksüz şaftalı növləri də var.
Bazardan şaftalı alarkən əsasən ətirlisini almaq lazımdır. Tam yetişmiş şaftalı yumşaq olur. Tam yetişməsə də, bir-iki gün folio sellofanın içində saxlaya bilərsiniz.
Alış-veriş zamanı şaftalını ən sonda almaq əzilməsinin qarşısını alacaq.
Şaftalı çiçəkləri qəbizliyi yox edir və bağırsaq qurdlarını tökür.
Meyvəsi həzmi asanlaşdırır. Sidik yollarını, bədəni zəhərli maddələrdən təmizləyir.
Susuzluğu yox edir, bədənə sərinlik verir.
Babasildən dolayı yaranan şikayətləri ortadan qaldırır.
Öd kisəsi və böyrəklər üçün olduqca faydalıdır.
El arasında «basur, yığın» kimi tanınan hemoroidin müalicəsində şaftalı çəyirdəyi çox faydalıdır. Çəyirdəyini qırıb, hər səhər ac qarına 2-3 ədəd yeyin. Bu müalicəni həftədə 3-4 dəfə təkrar etməklə hemoroiddən tam xilas ola bilərsiniz.
Mənbə: ailem.az