Hər ölkənin çayla bağlı müxtəlif adətləri var.
Yaponiya – Çaya şəkər və ya süd əlavə etmək kobudluq əlaməti sayılmasa da, əvvəlcə çaydan bir qurtum içib dadına baxmalısınız.
İngiltərə — Çayı qırışdırdıqdan sonra qaşığı nəlbəkiyə qoymaq lazımdır. Qaşığın qoyulduğu istiqamətlə fincanın qulpu eyni tərəfə baxmalıdır. (Əlbəttə ki, şahzadə ilə birlikdə çay qonaqlığında deyilsinizsə, bunlara riayət etməyə bilərsiniz)
Argentina – Çayı bombilla adı verilən otla qarışdırmayın. Üstdəki çayın yarpaqları quru qalmalıdır.
Mərakeş – Bir mağaza sahibi ilə oturub çay içirsinizsə, çaylar bitənə qədər heç bir məhsulun qiymətini soruşmayın.
Çin – İşarə və orta barmağı birləşdirib, iki dəfə masaya astaca vursanız, sizə çay servisi edən insana təşəkkür etmiş olursunuz.
Hindistan – Sizə çay verilərsə, bunu rədd etmək kübarlıq əlaməti hesab olunur. Çay təklifi ikinci və üçüncü dəfə qəbul edilməlidir.
Tərsinə çevrilmiş fincan –
ABŞ-da və bir çox ölkələrdə tərsinə qoyulmuş fincan artıq bir şey içmək istəmədiyinizi bildirir. Lakin
Avstralyada fincanı tərsinə qoymaq hamıya meydan oxumaq deməkdir. Kim istəsə onunla dalaşmaq mənasını verir.
Azərbaycan – Bizim ölkənin milli adətlərində isə gələn qonağa armudu stəkanda çay içmək təklif edilir.